Yrkersroller

Yrkesroller

 

Erik återvände till sin hembygd. Hade fått en läkartjänst på köpingens vårdcentral. Då centralen var liten arbetade han på flera avdelningar.

En lördagskväll är han och dansar på hembygdsgården. Det lokala bandet Takthållarna svarar för musiken. Kvällen är ljummen och dansglädjen känner inga gränser.

Under kvällen träffar han Eva, en skolkamrat från grundskolan. De dansar och pratar gamla minnen. Har en trevlig kväll tillsammans. När dansen slutar skjutsar han hem henne och då de skils vid hennes port får han en varm kram av henne och en puss på kinden.

 

När han kört en bit låter han höra en liten svordom.

-Jäklar, nu glömde jag att fråga om hennes telefonnummer och om vi kunde ses igen.

Nåja han vet i alla fall var hon bor. Men hade hon någon pojkvän? Hon saknade ring på fingret i alla fall, så hon var troligen inte gift eller förlovad.

På natten drömmer han om henne. Hon blir en vacker, nästan ouppnåelig skönhet för honom.

 

Veckan efter har han hantverkare i huset. Det är en del saker som behöver renoveras. Köket skall ha nytt golv och värmepannan behöver justeras. Just när det är som mest rörigt i hallen med bitar gamla köksmattan liggande i en enda röra och utplockade möbler, ringer det på dörren. Utanför står rörmokaren. Erik tror inte sina ögon: Eva, klädd i blåställ och med keps på huvudet.

-Hej, var det dig jag skulle till. Det finns visst en trasig värmepanna här.

-Hej Eva, nu blev jag överraskad, trodde att en kille skulle komma och fixa den.

-Lägg av fördomarna Erik, vi tjejer erövrar snart alla yrkesområden. Låt oss titta på värmepannan nu.

-Visst. Den står nere i källaren. Får gå runt till källartrappan för att komma dit, nu då mattläggaren håller på i köket.

 

Nere i pannrummet konstaterar Eva att det är vatten i oljan. En sanering av tanken måste till då den lilla avskiljaren på tilloppsledningen inte räcker. Hon åker till verkstaden och hämtar utrustningen som behövs. Ett oljefat och pump ställs i källargaraget och snart inleds filtreringen. Vid genomgången av brännaren rengör hon bränslemunstycket. Provtänder och ställer in en fin låga.

-Sådär, nu verkar den juste igen. Men jag bedömer att vattenavskiljaren behövs några timmar till. Kan vi låta den stå på tills i morgon. Du verkar ha ovanligt mycket vatten i tanken.

-Visst, det går bra. Men var kommer allt vattnet ifrån?

-Lite kommer med oljan ibland, men så här mycket verkar inte normalt. Vi får se efter om det är något fel på påfyllnadsröret.

 

De går till husets baksida. Bakom buskarna vid väggen sitter påfyllningen. Locket är av och regnvatten från stupröret kan rinna rakt in på grund av att en skarv gått upp.

-Skapligt hus du har, retas Eva. Tror du att det går att elda med regnvatten?

-Retas lagom, jag har inte flyttat in ordentligt ännu. Köpte huset nyligen och håller på att ställa det i ordning. Har bara ett rum och kök att bo i för tillfället.

-Nåja tanklocket är bara att skruva på igen och stupröret bara att skjuta ihop.

-Skönt om det räcker med det. Alla småfel på huset kommer att göra mig fattig. Tror du att det är något mer med vatten och värme som behöver åtgärdas?

-Kanske lite nya packningar i kranarna, luftning av elementen rensning av avloppen, ny varmvattenberedare och …

-Sluta nu, skall du inte säga nytt hus på en gång?

-Jag bara retades lite med dig. En del av det fixar du själv med lite händighet. Men nu måste jag till nästa kund. Kan jag komma i morgon och ta bort vattenavskiljaren?

-Jag jobbar hela dagen i morgon, har sedan jouren och kommer hem på morgonen efter.

-Då säger vi vid middagstid i övermorgon. Du kan slå av pumpen innan du går i morgon bitti. Kolla bara att det kommer ren olja i slangen till den. Annars får den gå till du kommer hem.

 

Dagen efter kommer Eva till vårdcentralen. Skall göra den årliga hälso- och gynekologiska kontrollen. Får reda på att barnmorskan Anna är sjukskriven men doktor Frisk tar emot i stället. Eva går in på undersökningsrummet. Förbereder sig genom att ta av sig strumpbyxor och trosor. Vet sedan tidigare hur undersökningen går till. Först lite frågor, sedan kontroll om det finns knutor i brösten och till sist underlivet.

När hon väntat några minuter kommer barnmorskan in. Hon tror inte sina ögon. Manlig barnmorska och till på köpet är det Erik. Hon står bara och gapar av förvåning när han hälsar henne välkommen.

-Jaha, fröken är här för kontroll efter vad jag förstår. Har hon några problem?

-Ne... nej det har jag inte. Bara den årliga ritualen, stammar hon fram.

-Det låter som om det var mera problem med talet idag. Slappna av nu Eva. Jag bits inte och det här en av mina vanliga sysslor i arbetet.

-Du överraskade mig. Hade väntat mig en kvinnlig barnmorska och så kommer du.

-Min tur att få dig förvånad idag, du minns vad jag sade om rörmokare i går?

-Ja, du såg lite konfunderad ut, lika som jag känner mig nu.

-Ok, men nu börjar vi med undersökningen.

 

Rutinmässigt frågar han om eventuella symtom och status på henne. Kollar blodtryck lyssnar på hjärtat. När han skall känna igenom brösten visar sig Eva lite generad. Men ger efter lite tvekan honom tillträde. Yrkesmässigt känner han igenom dem, kan inte låta bli att retas med henne efteråt.

-Det kändes ju bra, bara ett par förhårdnader i vårtgården.

-Vad menar du, är det cancer?

-Nej bara ett par hårda bröstvårtor som stod ut. Kan bli så ibland vid undersökningarna.

-Buse, du gjorde mig orolig. Vänta du till jag kommer med rörmokarräkningen på nytt rörsystem i huset.

-Det blir en senare fråga, vi har en del till att undersöka, sätt dig i stolen.

 

Hon sätter sig tillrätta, med uppdragen kjol. Lägger upp benen på stöden. Känner sig utlämnad vid hans undersökning.

Med van hand känner han igenom underlivet. Hummar lite grann. Lyfter blicken till hennes rodnande ansikte.

-Har du en oljekälla här nere, verkar välsmort?

-Sluta Erik, du gör mig generad, jag rår inte för det. Jag…

-Lugn nu. Ingen farligt har skett, ta och klä på dig nu. Undersökningen är klar. Kom sedan in på expeditionen.

 

Efter några minuter sitter hon vid hans skrivbord och de går igenom undersökningen.

-Det ser bra ut, bra blodvärde och blodtryck. Hjärtat låter bra så när som att det kanske slog lite kraftigare än normalt. Inget att bekymra sig för. Brösten normala förutom hårda vårtor, vad det nu beror på. Inget onormalt i slidan eller livmoder vad jag kan känna.

-Men flytningen du kände då?

-Den är inget som skadar, var bara glad för den typen som inte tyder på infektion eller liknande. Den här går över av sig själv efter en stund. Några andra frågor eller önskemål?

-Det skulle vara… Eva tystnar och sänker blicken.

-Preventivmedel eller något annat?

-Jaa, joo, piller är det bra?

-Om du har stadigt sällskap så kan det vara bra, vid tillfälliga kontakter skulle jag rekommendera kondom på grund av eventuell smittorisk. Välj själv, kanske bra att kombinera? Säkerhet och smittskydd. Vill du så kan jag skriva ut ett recept, ta ut det om du vill eller låt bli.

-Jo tack, vi gör så. Jag väljer sedan hur jag vill ha det.

 

Besöket avslutas och de fortsätter sina arbeten på varsitt håll.

Erik tar en kort rast för att samla sig inför nästa patient.

 

När Eva på nästa dag kommer och skall hämta vattenavskiljaren är han knappast vaken. Det har varit många patienter på jouren. En magåkomma härjar på orten och natten blev jobbig. Han sätter på sig jeans och t-skirt hjälper han henne lasta pumpanordning och oljefatet på släpkärran och. Efteråt går de in i köket och sätter på kaffebryggaren. Erik för en mycket sen frukost och eftermiddagskaffe till Eva.

När de sitter vid bordet säger Erik:

-Du får ursäkta att jag retades lite med dig på mottagningen i går, de bara blev så.

-Jag var ju lite spydig mot dig när det gällde värmepannan också. Du kan nog ordna med saker på det planet också, inte bara gräva i tjejer eller bota magsjuka. Brukar de andra bli lika generade som jag?

-En del kanske, men oftast är det bara rutinmässikt. Strikt handlat utan ”incidenter”.

-Hur som helst. Nu måste jag återgå till rörmokeriet. Vi kanske kan ses någon gång utanför jobbet?

-Visst vill jag träffa dig igen. Jag är upptagen på lördag och söndag med jouren på akuten. Men vi kan väl höras på telefon under helgen.

-Vi säger så. Här har du mitt telefonnummer.

 

Under kommande två veckor ringer de till varandra och gör ett par biobesök. Träffas hemma hos Erik för en kaffestund. Har en kompisrelation.

 

På lördagskvällen är det åter dans i hembygdsgården. De dansar mycket tillsammans. När ”damernas och tackdansen” avslutats, ger hon honom en puss rakt på munnen. Lite överrumplad kommer han inte sig för att besvara den.

Det är varmt i samlingssalen och Eva säger att hon behöver gå ut för att få lite luft och svalka av sig.

Junikvällen är varm. Tillsammans går de förbi parkens dammar. Stannar under en ek. Erik lägger armen om hennes midja. Hon snor runt och slår armarna om hans hals. För sina läppar till hans och ger honom en riktig kyss. Lite trevande besvarar han den. Kommer efter några sekunder på tekniken.

-Var det första gången, frågar Eva. Du verkade så tafatt i början?

-Jo, det är nog så, har inte haft flickvän tidigare. Men du kanske har mera rutin på området?

-Visst, jagat killar sedan högstadiet. Rutinerad på alla sätt om du tror det.

-Undrar det jag, inte på alla sätt tror jag.

-Vad menar du?

-När jag undersökte dig på vårdcentralen skvallrade ett litet hudveck att du inte har total erfarenhet av män. Så något kanske vi har gemensamt där också.

-Så du har aldrig legat med en kvinna?

-Nu vet du det så hoppas inte på för mycket.

-Ordnar sig nog med tiden. Nu tycker jag att vi åker hem till dig, eller?

-Kvällen börjar bli sen, lika bra att dra hemåt.

 

Arbetet med att rusta upp huset är avslutat. Rummen är ännu sparsamt möblerade men ger ändå ett hemtrevligt intryck. Prioriteringen har lagds på köket och sovrummet. De andra rummen får vänta ett tag till innan de blir klara.

Erik och Eva sitter i köket och dricker kaffe. Plötsligt frågar hon honom:

-Jo, doktorn, det där hudvecket du talade om efter undersökningen. Kan du hjälpa mig att bli av med det?

-Varför då, irriterar det dig?

-Inte direkt, men det känns som om jag skulle vilja bli av med det nu och sedan spänner det så pass där nere. Snälla hjälp mig.

-Jag är ledig i kväll, men min bästa flickvän kanske behöver ett akutbesök?

-Kalla det så om du vill. Jag känner bara för att prova hur det är att få en man i mig. Men inte vilken som helst. Kan inte doktorn hjälpa mig?

-Du pratar så jag får en vattenläcka på slangen, bör nog ta hjälp av rörmokaren för att justera det flödet också.

 

De går in i sovrummet, tar av sig kläderna och lägger sig ovanpå sängen. Denna gång gör han en erotisk undersökning av henne. Spänningen stiger och snart ansluter han sin slang i hennes savande grotta. Spräcker hudvecket som hittills varit förseglingen. Stöter i henne och efter några minuter ligger de tillfredställda bredvid varandra.

 

-Vi glömde kondomen, konstaterar Erik.

-Men inte pillret. Och du är ju ingen tillfällig bekantskap.

 

Tiden gick. Eva flyttade in till Erik och de delade sedan livets dagar. Var och en med sin yrkeskunskap på oväntade områden.

 

Till hemsidan

 

Till biblioteket