-  Är det inte lika bra att du erkänner. Det finns vittnen på händelsen.
-  Vad skall jag erkänna, jag sysslar inte med våldtäkter. Har aldrig tvingat mig på en kvinna.
Lars sitter i förhör på polisstationen. Anklagad för att våldtagit en kvinna kvällen före. Polisman Svensson är säker på sin sak. Tre vittnen har utpekat Lars som den skyldige. Trots detta förnekar Lars allt ansvar för dådet.
-  Vi tar om skeendet en gång till. Du var på dansen i parken i går kväll, stämmer det.
-  Stämmer, bra orkester de där Takthållarna. Går gärna dit när de spelar.
-  Du träffade en kvinna som du fann attraktiv?
-  Alldeles riktigt.
-  Ni dansade flera danser innan ni gick iväg mot parken vid entrén?
-  Det blev väl en tre fyra danser innan vi gick.
-  Du drog in henne i buskaget utanför grinden och satte på henne där.
-  Nej stopp nu, vi gick till min bil och åkte hem till henne.
-  Hur dags var det?
-  Vi kom hem till henne några minuter i 23. Körningen tog en dryg kvart.
-  Så du menar att ni lämnade parken ungefär 22.30?
-  Det vart paus då och vi beslutade att åka hem då hennes fot började göra ont efter en skada som hon fick på gymnastiken i veckan.
-  Försöker du att ljuga dig fri. Vi har vittnen på att du var i parken vid 23-tiden. Hon har inte heller någon skada på foten.
-  Jag ljuger inte, Lasse är lugnet själv under Svenssons pressande förhör.
-  OK, tala då om vad hon heter som du följde med hem. Hon kanske kan ge dig alibi?
-  Snälla Svensson, det är lite känsligt, hennes far kanske skulle bli rasande om han får reda på det. Försök att lita på mig i stället.
-  Du är arresterad, måste vara kvar här tills att dådet är uppklarat eller du kan styrka dina uppgifter. Det blir en konfrontation mellan dig och kvinnan under dagen, hon kommer att identifiera den skyldige genom en glasruta, hon ser dig men du kan inte se henne. Det kommer att stå några andra män vid din sida samtidigt. Vi får se om hon känner igen dig. Vi avbryter förhöret nu och du får vänta i arresten ett tag. Klockan är13.35.
Svensson stänger av bandspelaren och Lars får gå till arresten.

Klockan 14 kommer Anna Johansson till stationen. Hon har varit på läkarstationen för undersökning och lämnande av prover. Nu skall hon identifiera mannen som förbröt sig på henne.
Lars får ställa sig tillsammans med fyra andra män i rummet. Polisman Andersson drar ifrån gardinen framför den halvgenomskinliga spegeln. Männen får vrida sig runt på order från Svensson i rummet intill. Efter fem minuter dras gardinen för och konfrontationen avslutas.
Lars kallas in till Svenssons kontor.
-  Jaha Lars, är det inte lika bra att erkänna nu. Hon pekade efter mycket tvekan ut dig.
-  Jag står fast vid att vara oskyldig. Kan jag inte få veta hennes namn åtminstone?
-  Tyvärr inte ännu, hon vill vara anonym.
-  Vilket sätt, här skall jag anklagas för brott men får inte veta vem motparten är. Kallas det rättvist bemötande?
-  Tyvärr, jag kan inte lämna ut hennes namn. Vi avslutar nu och du får återgå till ditt rum.

Vid 17 tiden kallas Lars in till Svensson.
-  Lars, vi har inte mera för dagen i ditt fall. Eftersom du inte har några anmärkningar tidigare får du gå hem nu. Du skall under de kommande dagarna anmäla dig hos oss här på stationen. Du får sköta ditt arbete som vanligt men inte lämna orten utan vårt tillstånd. Är det uppfattat?
-  Uppfattat, skönt i all bedrövelsen att inte behöva sitta inlåst här i alla fall.
-  Vad heter hon som du påstod att du var hem till i går kväll?
-  Jag sade ju att jag inte vill blanda in henne i denna affär. Hennes föräldrar är mycket noga med att hon skall skyddas. Enda barnet och skulle hennes pappa få reda på vår träff åkte jag väl inom lås och bom för det.
-  Vilka jäkla föräldrar, jag borde tala förstånd med dem. Men gå hem nu så ses vi i morgon, titta förbi efter arbetet.

Under kvällen försöker Lars samla tankarna och förstå vad som hänt. Han skjutsade hem Viola efter pausen. Blev sedan trots alla odds kvar hos henne under natten. Lyckades att smita ut på morgonen utan att hennes föräldrar upptäckte honom. Under förmiddagen hade polisen kommit och hämtat honom till stationen, där han sedan fått tillbringa dagen under förhören.
Om Viola hade varit hemma kunde han kanske söka kontakt med henne. Men hon skulle resa till studierna i Uppsala vid middagstid.
Trött efter all uppståndelse somnar han till slut.

Dagen efter kommer han som vanligt till sitt arbete på sågen. Möts av arbetskamraternas frågor om vad han gjort på lördagskvällen. Hade han våldfört sig på en tjej? Var det sant? Det trodde vi inte om dig. Till slut får han tag på tidningen och läser nyheten:


VÅLDTÄKT VID FESTPLATS.
En kvinna våldtogs vid 23 tiden i Parken i lördags kväll. En 22-års man har utpekats av flera vittnen. Mannen som arbetar på sågen nekar dock till anklagelserna…
-  Är det du, undrar Såg Oskar?
-  Vem skulle det annars vara, undrar Filar Pelle? Finns väl ingen annan här i den åldern?
-  Lägg av gubbar, det var inte jag, skulle inte falla mig in att ta till våld för en sådan sak. -  Jag tror dig, säger Såg Oskar, inte din stil att göra så, fast de påstår att det finns flera vittnen som talar emot dig.
-  Hör ni gubbar, chefen kommer. Bäst vi sätter igång med arbetet nu, säger Filar Pelle. Vi får reda ut det här senare.
Sågägare Tallmo vinkar till sig Lasse. Ber att få höra hans version om vad som hänt på lördagskvällen. Ännu en gång får Lasse berätta sin version.
-  Varför talar du inte om vad tjejen du var med heter. Hon skulle ju kunna få dig frikänd?
-  Och få hennes farsa rosenrasande. Det skulle bli ett rent helvete, han är en av de styrande i samhället.
-  På så sätt, du väljer själv. Men polisen vill att jag håller uppsikt på dig tills vidare. Skall du lämna sågen under dagen så måste du säga till mig. Jag tror inte illa om dig efter vad jag sett tidigare. Ta det lugnt så ordnar det sig nog.
-  Tack Tallmo, jag lovar att inte göra något överilat.

Lasse börjar arbetet. Det går lite trögt i början, men efter en stund flyter allt som vanligt. Vid lunchtid kommer Filar Pelle in och säger:
-  Det var en förskräcklig massa bilar som står på vägen utanför. Jag tror att hela Mellansveriges pressfotografer har bänkat sig därute. Det blänker av teleobjektiv i varje sidoruta.
-  Jag går och tar ett snack med dem, säger Såg Oskar. Skall jag begära skadestånd för varje kränkande bild som det tar. Hota med si så där 10000 per bild.
-  Skulle kunna bli en bra extrainkomst, eller vad säger du Lasse, undrar Pelle.
-  Dom får ingen bild på mig, jag har matlådan med mig och efter arbetet tar jag vägen över timmermagasinet. Där ser dom mig inte från vägen.
-  Men om dom bevakar din bostad. Hur smiter du in då? Underjordisk gång kanske? Flis Ove är nyfiken.
-  Det går inte gubbar, jag går ut och snackar med dem själv, låta dem få sina bilder. När sanningen kommer fram så får murvlarna be om ursäkt.
-  Toker, du hamnar på 1:a sidan i blaskan.
-  Jag har inte brutit mot lagen, allt som ligger mig i fatet just nu är att jag vill skydda en underbar kvinna mot en överbeskyddande far.

Lars går mot dörren. Meddelar Tallmo att han går ut till pressen och kommer tillbaka om en stund. När han går mot grinden ser han arbetskamraterna stå och titta genom fönstret.

Ute vid vägen vinkar Lars till sig reportrarna. Berättar ännu en gång sin version av det hela. Får åter frågan vem den hemliga kvinnan är, hon som skulle få honom frikänd. Ännu en gång tiger han om hennes namn.
Efter en stund har pressen fått reda på hans version. Det har även ställt en del snärjande frågor, som han besvarat utan att tveka.
När han åter går in på sågen skingras bilarna på vägen och allt återgår till det normala.

Dagen efter läser han försiktigt i tidningen. Längst ned på första sidan kan han läsa:
-Inget nytt i våldtäktsmålet. Den misstänkta gärningsmannen har framträtt och gett en trovärdig version av var han varit vid den aktuella tidpunkten. Han har dock inte kunnat avföras helt då ett vittne ej har kunnat anträffas. Det är inte heller uteslutet att gärningsmannen är en annan person. Olika uppgifter om mannens klädsel har förekommit bland vittnena.
-  Jaha, säger Oskar, det blev ingen bild i tidningen, trots att du gick ut till dem.
-  Man är väl trovärdig även i deras ögon, synd bara att det inte duger åt polisen också. Men nu gubbar hugger vi med jobbet i stället för att prata om det här eländet.

Dagarna går, Lars anmäler sig på polisstationen efter arbetet varje dag. Inget nytt verkar komma fram i utredningen.
På torsdagskvällen blir han inkallad på Svensson kontor.
-  Är det inte lika bra att tala om det nu. Så vi får slut på det här eländet?
-  Men jag har ju inte våldtagit någon.
-  Det var inte det jag menar, din hemliga flickvän. Hon som kan ge dig alibi för tidpunkten.
-  Jag vill inte ställa till något trassel för henne.
-  Då skall jag tala om att hon redan har talat med mig om saken. Du behöver inte komma hit och anmäla dig mera.
-  Så Svensson har talat med Viola?
-  Varför skulle jag inte tala med min enda dotter? Och Lasse, är jag en sådan hisklig far som du beskrev, jag ville ju bara att Viola inte skall råka ut för någon olycka.
-  Det kanske var lite väl magstark som det blev. Svensson, du är ju en trevlig när man lär känna dig lite närmare.
-  Då så. Du kan kalla mig Sture i fortsättningen. Och så har vi en privat fråga till dig, kommer du med till sommarstugan i helgen, Viola bad om att jag skulle höra med dig?
-  Om du inte har något emot det så kommer jag gärna med.
-  Gott, vi åker hemifrån vid 8- tiden på lördag morgon. Kommer igen på söndag kväll.

Veckoskiftet blir trevligt i familjens sällskap. Lars känner sig nästan som en familjemedlem. Sture frågar lite om hans uppväxt i en fosterfamilj, arbetet i dag och framtidsplaner. Natten tillbringar han tillsammans med viola i Lillstugan medan Sture och mamma Eva logerar i stora huset. När de åker hem på kvällen har Lars blivit lovad att få komma ut till stugan även nästa helg.

I måndagstidningen står att läsa om en ny våldtäckt i Parken. Signalementet på mannen påminner om förra veckans. Spekulationer om en serieförbytare framförs. Mannen har dock hunnit smita innan vakterna kunnat haffa honom.

Åter samlas reportrarna utanför sågen. Lars ser dem och går ut och pratar med dem.
-  Har ni talat med polisman Svensson i dag?
-  Nej, vi åkte direkt hit, pressreleasen, som kom igår kväll, tyder ju på dig igen.
-  Då har ni lite väl bråttom. Ta ett snack med Svensson först. För denna kväll har jag alibi som inte kan förnekas.
Med frågande miner sätter sig reportrarna i sina bilar och åker till polisstationen.

-  Har du säkert alibi den här gången, undrar Filar Pelle?
-  Säkrare än polisman Svensson kan man väl knappast tänka sig.
-  Hur kommer det sig, frågar Såg Oskar?
-  Var med min hemliga tjej, hon heter förresten Viola och är Svenssons dotter, vid deras sommarstuga.
-  Bara ni två, undrar Pelle.
-  Nej, Svensson och hans fru var med också. Så nu vet ni det. Men arbetet kallar.

Veckan går och på lördagen åker Lars och Viola ensamma till sommarstugan. Får en skön helg tillsammans.
När de kommer hem på söndagskvällen har Sture nyheter att berätta.
-  Vi hade förstärkt bevakningen i Parken. Vid pausen hördes nödrop från ett buskage och våra civilspanare rusade dit. Fann en man som försökte våldta en kvinna. Han arresterades omgående. Har under förhören erkänt även de föregående brotten.
-  Så nu är väl saken avslutad för min del, undrar Lars.
-  Den delen är OK, men jag har en nyhet åt dig. Den mannen vi gripit är väldigt lik dig. Det var inte konstigt att du blev misstänkt. När vi kollade hans födelsedata fann vi att han är en tvillingbror till dig.
-  Har jag en bror, det har jag aldrig hört talas om tidigare?
-  Ni skildes åt redan på BB, hamnade i varsin fosterfamilj. Han hade oturen att komma i dåligt sällskap.
-  Så det är inte arvsanlag då?
-  Nej knappast, du är väl inte den typen som ger sig på kvinnor med tvång.
-  Låter främmande för mig, säger Lars.
-  Och varför skall du göra det, undrar Viola, när du kan få det av fri vilja?
-  Det är bra ungar, avslutar Sture, var bara rädda om varandra i framtiden.

Meny

(PDF)

Våldtäksmannen.