En läcka i utredningen.
Polisen i det lilla samhället hade sin station i ett bostadshus. Byggnaden var ett gammalt trevåningshus med inredd vind, men uppfyllde ändå kravet för verksamheten. Utrymmet på markplanet bestod av expedition och några fyllceller. En trappa upp av personalutrymmen och kontor samt ett mindre rum för möten och genomgångar. Lokalerna hade renoverats under våren och allt var trevligt. I våningen över bor en gammal dam och i vindsvåningen en byggnadsarbetare.

Nu hade det dykt upp knarkhandel i orten och att avslöja den organisationen låg på de prioriterade uppgifterna. Utredningen gick trögt, varje spår de lyckat få tag på försvann ut i intet.
En eftermiddag sitter de och samtalar i sammanträdesrummet.
-  Det verkar som de förutsåg vårt nästa drag, konstaterar utredningsledaren Eva Blom.
-  Precis som om de avlyssnade vad vi planerade, svarar polisman Erik Kask. Vi såg ju flera som kunde tänkas vara försäljare på gatan i förra veckan, men då vi hade samlat ihop en styrka för en razzia var de borta allesammans. Dök upp igen kvällen efter.
-  Något konstigt är det, men kanske det är en slump.
-  Vet inte, men jag fick ett tips på en knarkarkvart i det gamla rivningshuset, tänkte begära tillstånd att göra ett besök där vid niotiden i kväll. Går det bra Eva?
-  Det skall vi ordna, jag begär tillstånd på en gång. Tag med Anders och Thor på uppdraget. Det är väl ni som har natten. Och lycka till Erik.

När polismännen på kvällen besöker rivningskåken finns det ingen där. Inte heller spår efter tidigare aktiviteter. Verkar ha städats upp i rummen för inte så länge sedan. När Thor släpper polishunden lös markerar den en del platser, men inga rester av narkotika fanns att finna.
-  Noll igen, konstaterar Erik Kask, men hur kunde det gå till. Jag såg ju själv hur det glimmade av ljus i fönsterna när jag åkte förbi i går kväll.
-  Vem tipsade dig, undrade Anders?
-  Det var ett telefonsamtal, tyvärr vet jag inte varifrån det kom.
-  Kanske bara ett villospår som de ville lägga ut, menar Thor.
-  Kanske det, men ännu en misslyckad insats det här fallet. Vi avbryter och återtar vår vanliga verksamhet.

Dagen efter når ryktena till Eva Blom att narkotikaförsäljarna varit aktiva utanför festplatsen vid niotiden kvällen före. Hon kallar till sig Erik.
-  Jag måste fråga dig, sade din tipsare något om lämplig tid för tillslaget i går kväll?
-  Nej, det enda som hon sade var: Kolla rivningskåken i Ekeby, den är en knarkarkvart. Sedan lade hon på luren.
-  Alltså inget tal om dag och tid?
-  Absolut inte, jag hann bara svara polisen i Lunda innan hon gav mig meddelandet och sedan bröt samtalet.
-  Samma sak igen, det är som om väggarna hade öron.
-  Det verkar konstigt, jag får be att säkerhetsgruppen kollar våra lokaler, kanske finns det dolda mikrofoner?
-  Du har sett för många deckare på film. Men gör som du vill. Avslutar Erik samtalet.

Teknikerna kommer och undersöker lokalerna. Finner inget anmärkningsvärt. Rekommenderar Eva att hålla alla samtal och möten i mötesrummet som de undersökt extra noga, att alltid ha dörren stängd då de diskuterar insatser mot knarkligan.
Hon meddelar sina medarbetare det nya kravet och alla accepterar det.

Ett par dagar senare hittas ett lik på en gångväg. En spruta sitter i armvecket. Hon kan inte ha
legat där så länge, kroppen är ännu varm då den hittas. Erik gör den första brottsplatsundersökningen.  Konstaterar att de troligen rör sig om en överdos av narkotika. Kanske hon har fått ett starkare preparat än det hon brukat tidigare och på så sätt överdoserat. Någon handväska eller personliga tillhörigheter finns inte på platsen. Han fotograferar några bilder på från platsen. Tar en plastpåse och drar ut sprutan, tycker inte om att se den unga kvinnan med den i armvecket. Efter en stund hämtas kroppen för rättsmedicinsk undersökning

Dagen efter kommer det rapport från rättsmedicin. Kvinnan hade dött av en överdos heroin. Hon var inte från Lunda, en adress på ett inbetalningskort i hennes ficka, leder till hennes botad i Stockholm. Det fanns också en maskinskriven lapp där det stod: ”Så går det för tjallare.”  Fingeravtrycken på sprutan var inte hennes.
-  Ett mord på att utreda också, konstaterar Eva. Skall det också bli lika svårt som knarket att utreda.
-  Kanske det, säger Thor, sambandet finns ju helt klart.
-  Nu tar vi hjälp från Stockholm, de skall sända över en man redan i dag.

På eftermiddagen kommer Kriminalkommissarie Renström till stationen. De sätter sig i mötesrummet, stänger dörren och går igenom fallen och eventuella samband. Han förvånas över hur alla försök att avslöja ligan runnit ut i sanden. Även i de fall då Eva och Erik bestämt sig för en snabb insats har langarna varit som bortblåsta.
-  Kan någon på stationen vara deras medhjälpare undrar Renström? Vilka har varit med på insatsplanerna?
-  Det har väl mest varit Erik och jag som planerat dessa.
-  Har du kollar honom noga, kanske han är en läcka?
-  Erik, nej det tror jag inte. Men kolla om du vill.
-  Jag gör en test med honom i morgon så får vi se om det kan finnas något skäl till misstanke.

Dagen efter sitter Erik och Renström i mötesrummet. Erik blir delgiven om en insats från narkotikagruppen i Stockholm som skall göras på kvällen. En styrka skall bevaka dansen i Parken. Det har ju förekommit langare där utanför vid tidigare tillfällen. Anders och Thor får inrikta sig på sina vanliga uppgifter. Allmän ordning inom området. Erik har ledig kväll.
Han får sträng order att inte tala om för någon om insatsplanerna.

Kvällen kommer. Vid parkens parkering förekommer kommers på hembränd sprit men inga knarklangare syns till. Poliserna från Stockholm bara observerar när pavorna byter ägare, vill inte avslöja sin närvaro. Smälter i stället in i gängen med skinnjacksklädda raggare.

Åter sitter Eva och Renström i möteslokalen. Går igenom gårdagskvällens insats.
-  Det var som jag misstänkte. När mina mannar kom dit var Knarklangarna som bortblåsta. De enda som visste om insatsen var Erik. Jag vill stänga av honom från det arbetet till dess vi fått de här fallen uppklarade.
-  Jag tror dig inte, Erik är den mest pålitliga person som jag träffat, svarar Eva.
-  Jag tar över fallen både med knark- och mordutredningarna. Jag vill ha ett kontorsrum och det här rummet till mitt förfogande. Erik får inte komma i beröring med våra uppgifter. Jag kräver att han avstängs till dess vi är klara.
-  Som du befaller, men jag tror inte att Erik är inblandad.

Erik tar avstängningen med jämnmod. Nu kan han få tid till fiske och naturfoto. Kan nu ta ut lite av sin kompledighet. Att han måste anmäla sig en gång om dagen är inget problem, det går ju att göra hos polisen i Öregrund.  Han packar sin utrustning och åker iväg till fritidshuset i Roslagen.

Eva är ledig dagen därpå och Renström ägnar sig åt genomgång av materialet för insatsen. Planerar inget speciellt för kvällen. Tänker ta det lugnt. Han besöker biografen på sjuföreställningen. När han kommer ut ser han hur det smusslas mellan ett par personer på parkeringen. Några sedlar och ett litet paket byter ägare. Han är ensam och bedömer att en insats på egen hand är för riskabel. Låter affären ske ostört.

När Eva åter är i tjänst talar Renström om sin observation. Begär att få hjälp med ett par man från Stockholm och rensa upp på kvällen. Nu verkar det som om ligan skulle kunna haffas då Erik inte är med längre. Kan han nu gripa langarna i natt, så får Erik vacker krypa in i arresten nästa dag.
Trots en stor polisinsats kammar de noll under kvällen och natten. Inte ett spår av narkotika fanns att finna. Ett par knarkkunder fick vända åter utan något till natten. Insatsen var förgäves.

Renström bestämmer sig för att ligga lågt ett par dagar. Säger åt Eva att ett lämpligt tillfälle måste inväntas. Under några kvällar observerar han hur kommersen pågår i ökande omfattning. Förstår mer och mer att det finns en informationsläcka på stationen. Den ende som visste om det senaste tillslaget var Eva. Kan det vara hon?

En dag bestämmer han sig för att åter göra ett tillslag. Han informerar inga på stationen. Tar telefon och ringer till Stockholm efter hjälp. Sitter i mötesrummet med dörren stängd.
När han kommer ut ser han hur Eva stökar i köket. Har hon kunnat uppfatta vad han sagt?

På kvällen kommer ett antal civila bilar från Stockholm. Ur stiger ett antal personer ur narkotikasektionen. Alla är civilklädda. De går runt i city men åter är det fritt från langare. Resultatet blir som vanligt: inga att gripa.

Nu beslutar sig Renström för nästa steg. Han begär att Eva tar ledigt några dagar. Det var ju bara hon som kunnat höra när han anlitade sina kollegor från Stockholm.
Eva reser iväg. Har bestämt med Erik att få dela hans fritidshus några dagar.

Ett par kvällar senare efter har Renström bestämt med Anders och Thor att de skall göra ett gemensamt försök att rensa upp i träsket. Men som vanligt när de har razzia uteblir resultatet.

Renström är på väg att ge upp. Trots alla försiktighetsåtgärder verkar det som om langarna låg steget före honom. Trots att han den senaste veckan har haft största möjliga sekretess har ligan inte kunnat avslöjas

En kväll sitter han ensam i mötesrummet. Försöker begripa var läckan finns. Timmarna går och klockan blir tolv på natten. Klockan i kyrkan utanför slår sina tunga slag. Ljudet tränger svagt igenom dörren. Plötsligt hör han röster. Ett par män som samtalar. Rösterna är dova och han kan inte uppfatta vad de talar om. Ljudet verkar komma från ventilen på skorstensstocken. Försiktigt går han ut från rummet. Letar sig fram på den mörklagda stationen. När han tittar ut på baksidan av huset ser han en personbil i den dyrare klassen. Han antecknar bilnumret. Står kvar en stund och ser sedan hur två män lämnar huset.

Dagen där på rekvirerar han ett tillstånd för att undersöka husets övre regioner. På kvällen sitter han med två narkotikapoliser och väntar på att männen där uppe skall komma. Vid tiotiden anländer bilen och några minuter senare hörs åter rösterna i ventilen. Renström och mannarna gör sig klara och smyger uppför trappan. Den medföljande hunden börjar bli ivrig, drar i kopplet för att komma upp snabbt. Den drar förbi den gamla damens lägenhet och upp mot vindsvåningen. Väl uppe på planet tvekar hunden mellan lägenheten och ett vindskontor. Renström bestämmer att lägenheten får bli den första insatsen. De knackar på dörren men ingen öppnar. Han ropar att det är polisen som vill in och efter några sekunder öppnas dörren av byggnadsarbetaren som undrar vad som är på gång.
-  Det är från narkotikaroteln, vi vill se din lägenhet då vi misstänker att den har med langningen på orten att göra, säger Renström.
-  Jasså, men kom in då, men ni har ändå inget att hämta här hos mig. Men låt jycken stanna utanför, jag är allergisk mot hundar.
Renström och ena spanaren går in i lägenheten, den andra väntar med hunden i trappan. Inne hos byggjobbaren ser allt normalt ut. I rummet står Tv-apparaten och stereon mot innerväggen. Spanaren går fram och tittar på den. I det samma hör det hur hunden börjar skälla. Röster höjs därute och Renström rusar dit. En man har kommit ur vindskontoret och hunden har reagerat kraftigt på honom. Nu står mannen mot väggen med hunden tätt bakom sig. Renström sätter på mannen handbojor och de leder honom ned till stationen där han tillfälligt installeras i en cell. Thor som har nattpasset på stationen får se till honom medan de andra åter går upp på vinden. De går in i vindskontoret. Hunden blir som galen över alla paket som finns där inne. Knarkbeslag, troligen i den större skalan, konstaterar hundföraren. De ser sig om och finner en dörr längst in. När de öppnar den stiger de, via en garderob, rakt in hos byggnadsarbetaren. Hunden rusar fram och markerar mannen.
På så sätt får de två nattgäster i arresterna på stationen.

Nästa dag gör spanarna en noggrann undersökning i huset. De gör stora fynd av narkotika på vinden. Verkar ha kommit direkt på ligans lagerlokal. I lägenheten gör de ett fynd som tillåter att Erik och Eva kan återvända. Misstankarna mot dem kan avskrivas.

Ett par dagar senare sitter de åter i möteslokalen. Renström redogör för detaljerna i fallet:
-  Vi har råkat på en av de största knarkgömmorna i Sverige. Lager på andra orten har också kunnat bindas till den. De båda männen har visat sig vara spindeln i nätet för hela regionen. De tyckte sig listiga med att ha sitt högkvarter i samma hus som polisen. Vem skulle misstänka det gömstället. En ligamedlem kunde bindas till mordet på flickan
-  Varför var de så svåra att avslöja och hur kunde de veta vad vi tänkte oss för insatser mot dem, undrar Eva?
-  Det berodde på att deras högkvarter låg här i huset, de avlyssnade det här rummet.
-  Men hur, det var ju kontrollerat av teknikerna, undrar Erik?
-  Det fanns en liten läcka. När vi undersökte lägenheten där upp fann vi ett hål i skorstensstocken, rakt in i vår ventilationspipa. Det gick ned en kabel där och i den hängde en mikrofon. De hade en talstyrd bandspelare och kunde på så sätt spela in allt vi sade här nere. Byggjobbaren var med och renoverade lokalerna.
-  Så skönt att det hela är över, säger Eva. Men jag har en överraskning åt er här hemma.
Hon lägger handen på bordet och på den glänser en ring.
-  Vem har du nu fångat, undrar Thor?
-  Kolla på den här då, säger Erik och lägger upp handen han också.
-  Det visade sig att Erik och jag haft känslor för varandra utan att våga visa det. När jag besökte hans fritidshus kom de i dagen.
-  Ni gick inte fria i det här fallet, konstaterar Anders. Det blev en gyllene boja alltså.


Meny