Olof, 22 år, är på flottning i Storån då han får budskapet om att hans far Smed Johan, har omkommit.
Han beger sig hem till föräldragården. Hans syster Emma tar emot honom. Hon berättar att Johan varit på herrgården och skott hästarna. När han höll på med Svarten, gick Barons son ut på ängen bakom stallet för att skjuta lerduvor. När det första skottets avfyrades slog Svarten bakut. Hoven träffade Johan i huvudet och han avled omedelbart.
Nu var det bara ungdomarna på gården. Mor Stina hade avlidit i lunginflammation ett par år tidigare. Några andra barn fanns inte i familjen.

Nu vidtog en tid med att förbereda begravning och boutredning. Tillgångarna var förutom gården, smedjan ett par uthus och lite inre lösöre.

Olof går ut i smedjan för att se vad det finns av värde där ute.
Verktygen ligger som vanligt på sina platser. Råämnen på plats i sina ställ. Johan var alltid noga med att det skulle vara ordning i smedjan.
Färdiga arbeten på hyllan i väntan på att hämtas av traktens bönder.

På platsen för inkommande arbeten finns ett par spett samt några skär och spetsar till plogar. Olof tar ett spett, tittar på det. Det är trubbigt och skall vässas. Han känner för att pröva sina kunskaper. Flera gånger har han hjälpt far då det var mycket arbete inlämnat.
Släpper på vattnet till vattenhjulet utanför. Kopplar in bälgarna till pusten. Efter en stund har han en bra glöd i ässjan. När spettets ände har rätt temperatur lägger han det på städet och börjar smidet. Med bara smideshammaren tar lite tid. Slagen blir inte så kraftfulla som om en smedhalva skulle ha hjälpt till med släggan. Någon maskinhammare har aldrig funnits i smedjan och den vattendrivna är i behov av reparation.
Efter en stund eggen bra, han ställer det åt sidan och ger sig på nästa.

När det är halvsmidet kommer grannbonden, Erik, in.
-  Hej Olof, jag undrar om mina spett är färdiga. Fick Johan dem klara innan han omkom.
-  Hej Erik, jag har dem på gång. Det återstår några slag på det här och sedan härdningen. Om du väntar en stund så kan du få dem med dig. Slå dig ned på bänken så länge.

De samtalar under tiden Olof arbetar. Erik beklagar sorgen och undrar hur framtiden blir med smedjan. Till nästa smed är det dryga milen.
-  Skall Olof kanske ta över?
-  Jag vet inte, det är så mycket att ordna med just nu. Vi får se hur det blir.
-  Tänk på saken, jag vet att du har gjort bra arbeten tidigare.

När det sista spettet är härdat, tar Erik och betalar. Priset är det samma som Johan tog tidigare. Det sista Erik säger när han går är:
-  Tänk på saken, vi behöver smeden på orten.

Olof stänger av vattenhjulet och går ut på planen utanför smedjan. Ställer sig och ser ut över landskapet. Här har han växt upp, lekt och arbetat. Skulle vilja fortsätta med det. Men är osäkert hur det blir efter delning av arvet. Emma har också sina rötter här. Hon har en liten slöjdstuga i brygghuset. Är mer rotad på gården då hon skött om föräldrarna under lång tid. Hon är dessutom Stinas och Johans riktiga barn, han själv kom hit som adoptivbarn då han var ett år. Anderssons nere i byn hade tio barn tidigare och klarade inte av att försörja Olof också.
Emma bör alltså ha förtur på gården. Emma är lika gammal som han och då Stina troligen inte skulle kunna få fler barn, efter en skada under graviditeten, tog de honom till familjen.

Han väcks i sina funderingar av att Emma ropar att maten är klar. Efter att ha hängt av sig smedsförklädet går han in, tvättar av sig och sätter sig till bords.
-  Hur gick det i smedjan, jag hörde att du var där och arbetade?
-  Vässade ett par spett, Erik kom och ville hämta dem medan jag smidde ut dem.
-  Jag vet det, han var in till mig först och frågade. Jag sade att du var i smedjan och han skulle fråga dig som vet hur far hade det där ute.
-  Jag var nästan klar med dem, här har du betalningen för arbetet. Behövs väl till hushållskassan.

De äter under tystnad. Efteråt frågar Emma:
-  Är det mer arbeten som väntar där i smedjan?
-  Det ligger några på inkommande, jag kanske skall ta och slutföra de med.
-  Gör så du, jag vet att du trivs där ute och dina hammarslag och vattenhjulets knarrande ger en viss trygghet på gården.
-  Säger du det. Jag var rädd för att de skulle göra dig ledsen sedan far gick bort.
-  Inte då, det säger mig bara att livet går vidare. Har hört dem sedan jag var liten, tystnaden som varit de senaste dagarna är värre för mig.

Det går några dagar. Olof arbetar i smedjan och även med gårdens andra sysslor. Emma sköter hushållet och sitt hantverk.

Efter begravningen står Olof på kyrkbacken. Baron Lilja kommer fram och beklagar sorgen. Frågar sedan om Olof kan åta sig ett smidesarbete på herrgården under hösten.
-  Jag vet inte, måste ordna upp med Emma hur vi skall reda upp kvarlåtenskapen först.
-  Tänk på saken. Kan jag få besked nästa vecka så räcker det.
Baron går iväg.

-  Vad ville Lilja, undrar Emma?
-  Frågade om jag kunde göra ett större arbete åt honom.
-  Vad svarade du?
-  Att jag måste tänka på saken. Skall lämna besked under veckan som kommer.
-  Varför antog du inte erbjudandet direkt?
-  Måste veta hur det blir med smedjan först.
-  Vi diskuterar det när vi kommer hem.

På kvällen talar de om framtiden. Det är dåligt med arbetstillfällen på bygden. Olof har periodvis gått på tillfällighetsarbeten.  Mest skogen, flottning och vägarbeten. Sedan han i höstas muckade från militära har det varit nästan omöjligt att få några längre arbeten.
Emmas hemslöjd ger en del inkomster, men inte tillräckligt för att klara hushållet.
Tidigare har den sammanlagda inkomsterna från slöjden, smedjan och gården  gjort att det gått runt med ekonomin.
-  Tror du att vi skulle kunna pröva på att driva gården tillsammans, undrar Emma?
-  Kanske kan det gå, värt att prova i alla fall, om du vill det.
-  Du vet att Erik sade att det behövs en smed på trakten och baron har arbete åt dig. De tror på dig. Vet att du gjort bra ifrån dig då far inte hann med.
-  Men kan vi dela på gården, bo tillsammans här?
-  Vi har ju gjort så tidigare, så varför inte?
-  Men om du träffar en man att gifta dig med, hur blir det med gården då?
-  Den dagen den sorgen. Det kanske löser sig av sig självt.

Olof går ut för att se till djuren på gården. Grisarna har gått till vila i stian, hönsen intagit sina nattpinnar. Det två korna ligger och idisslar. Allt är lugnt och fridfullt trots att ett oväder hotar vid horisonten. När han går tillbaka till boningshuset har det börjat blåsa upp. De första regndropparna faller nästan vågrätt, åskan hörs över Gråberget.

-  Det blir oväder i natt, första vårstormen är på ingående, säger han efter att ha stängt dörren.
-  Usch då, regn och åska gör mig rädd. Kan inte sova då. Minns du hur jag kröp ned till Far och Mor när oväder kom över oss?
-  Är du fortfarande orolig om det åskar?
-  Det har inte gått över. Tycker du att jag är löjlig?
-  Inte alls, det var stora karlar i flottarlagen som blev oroliga när vinden tjöt i kojan. Vill du att jag gör dig sällskap i natt?
-  Ja tack, mer än gärna.

De går till sängs. Ligger tätt tillsammans i hennes säng. Känner värmen från varandras kroppar.
-  Olof , tycker du om mig?
-  Visst, varför frågar du?
-  Jag kände en gång… Trodde att vi skulle kunna… Hur skall jag säga…?
-  Är det bilda familj, du vill säga?
-  Det låter fint när du säger det, jag hittade inte orden.
-  Men får vi det, syster och bror är väl inte tillåtet?
-  Syster och adoptivbror, inte riktiga syskon. Det är samma som flickan och pojken från granngården, eller??
-  Det är nog så, jag har bara sett dig som en mycket god vän under alla år. Men när jag tänker efter så är det nog mer än bara vanlig vänskap mellan oss.

Han lägger armarna om henne. Drar henne intill sig. Läpparna möts.
Utanför rasar ovädret. Inne hos dem övergår lugnet i kammaren för en stund i het älskog innan de somnar tätt tillsammans.

Ett par månader senare står de framför altaret. Emma vill ha det avklarat innan skvallret om hennes  tillstånd börjar spridas runt bygden.

Under vår och sommaren har han fullt upp med att göra på gården och i smedjan. Många bönder kommer med allt från att vässa spett till att sko hästar. Under ett par höstmånader dras elektriciteten fram till byn. Olof får arbete där och ett bra tillskott i kassan under den tiden.
I huset och smedjan drar han in strömmen. Med elljus och el-fläkt är åter i full drift i smedjan. Barons arbeten med det nya garagebyggnaden startar och tryggar vinterns sysselsättning.
Tiderna ljusnar och de har sin framtid utstakad.


Meny

(PDF)

Smedsonen.