Den nya handikappgården i Savköping skall invigas. Efter branden förra året bestämdes att den skulle vara anpassad till alla de fysiskt handikappade.
Arkitekten, i Stockholm, hade fått i uppdrag att speciellt göra lokalen tillgänglig för synskadade och rullstolsbundna. Han hade ritat huset från sitt kontor i huvudstaden och bara sänt över ritningarna för godkännande till kommunalordföranden. Förväntningarna var stora i alla läger.

Vid en förhands presentation till invigningen stod i tidningen att kommunalordföranden och arkitekten komma in i stora salen sittande i rullstolar. Ett bevis på att huset var till för även den gruppen medborgare. Huset beskrevs också som det mest handikappanpassade i hela Sverige.

På invigningsdagen anländer ordföranden och arkitekten med handikappbussen. Sittande i varsin rullstol släpps de av på planen utanför huvudingången. Börjar under pressfotografernas kameror att rulla upp genom lösgruset mot entrén. När de efter en kraftansträngning äntligen når huset möts de av ett par decimeterhöga trappsteg. Försöker det omöjliga att ta sig upp till entréplanet. Till slut måste de ge upp och under fotografernas blixtar stiga ur och dra upp stolarna efter sig. Lite skamsna sätter de sig sedan och rullar in till invigningsceremonin.

Åter saknades ramp och under publikens jubel fick de stiga ur och äntra scenen till fots.
Under invigningstalet ber ordföranden om ursäkt att inte ramperna kommit på plats i tid och att uppfarten inte blivit asfalterad. Hoppades att huset i framtiden ändå skulle bli bra för de rullstolsburna. Arkitekten försöker skyla över händelsen som ett missförstånd av byggentreprenören. Till slut förklaras huset invigt och en symbolisk nyckel överlämnas till handikappföreningens ordförande där hon sitter i rullstolen nedanför scenen.
Alla närvarande kan nu få gå på rundvandring i lokalerna. Symboliskt skall ordföranden och arkitekten göra även denna del med rullstolar.

På andra våningen ligger rum för kurser och konferenser. Det är väl ordnat med hiss dit upp. Tar tre stolar på en gång eller en sjukhussäng om så skulle behövas.
Vid hissen till andra våningen står en skylt:

RULLSTOLAR EJ TILLÅTNA PÅ ÖVRE PLANET.  Brandförsvaret.

Brandchefen får genas frågan vad det är för fel. Kommer med beskedet: Nödutgångarna är bara spiraltrappor. Går inte att utrymma där uppe om det skulle brinna i huset. Hissen kan inte användas då när elavbrott kan befaras. Önskemålet om en lång ramp tillgodosågs inte av arkitekten på grund av utseende eller av kommunen på grund av kostnaden.
Besöket på övervåningen får vänta till resten av rundvandringen är klar.

I entréhallen kommer de synskadades ordförande gående med sin vita käpp. Är en smula irriterad på alla hinder hon möter i huset. Har snavat ett flertal gånger på ologiskt placerade föremål.
Arkitekten gör ett försök att komma undan och rullar snabbt mot handikapptoaletten. Öppnar dörren med knappen på väggen. Tar sedan fart och skall åka in.
Ett brak hörs då rullstolen slår i den höga tröskeln i dörrhålet och mannen kanar in över golvet. Under fotografer och reportrars ögon kravlar han sig upp. Tar ett stadigt tag i rullstolen och skickar den med en svordom i väggen på andra sidan gången. Går sedan in på toan och låser dörren bakom sig.

När de sedan vänder sig mot platsen för ordförandens rullstol ser de mannen hastigt lämna huset och rusa ut mot parkeringen.

En signal ljuder. Arkitekten sträcker sig mot väckarklockan och stänger av den. Ryser sedan vid tanken på att han i dag skall inviga handikappgården. En typ av hus som han aldrig har besökt.

Meny
(PDF)
Handikappgårdens invigning