Oroliga föräldrar

 

Astrid och Gunnar sitter i husbilen. Höstregnet står mot vindrutan. De är på hemväg efter en frikyrkokonferens. Mötet varade i dagarna tre.

Deras 15 åriga dotter är ensam hemma. Men fått, efter lite tjat, tillstånd att bjuda några av frikyrkans ungdomsgrupp på en träff under lördagen och övernattning då gården låg en bit från samhället och bussförbindelserna var få.

Som alla föräldrar oroade sig hur det varit på träffen.

Anna hade velat bjuda vännerna Karin, Elisabet och hennes pojkvän Olov samt Rut med sin vän Rolf. Alla medverkar i församlingens ungdomskör. Efter lite tvekan hade Astrid fått acceptera att det var 2 grabbar med. Det var ju det här med moralen, ungdomar mellan 15 och 17 år. Ensamma utan vuxet sällskap

 

-        Hur tror du att det gått, undrar Astrid? De har väl aldrig haft sex, unga som de är. Vet väl inte om riskerna.

-        Ta det lugnt du. Ungdomen i dag är väl upplysta. Inte som då vi var unga. Berättade din mamma om sex och samlevnad. Min gjorde det ju inte. Och skolan teg som en sluten mussla. Så gick det ju som det gick också.

-        Tänkte du på den gången vi träffades vid logdansen. Det är det jag oroar mig för. Anna kom ju 9 månader efteråt. Det var ju tur att vi hade gott tycke för varandra och kunde bilda familj. Men tänk hur mamma Elin bråkade på mig. Alltid moralpikar i tid och otid. Vart inte tyst ens då vi gift oss.

-        Jag minns det. Din pappa Efraim sade inte så mycket om det, bara flinade åt det då han och jag var ensamma ute på gården. Sade att lilla Astrid kom till på samma sätt. Dans, drift och oförstånd.

-        Usch ja, ungdom och oförstånd, vi skulle aldrig ha tillåtit att Anna bjöd hem killarna. Flickorna går ju an men…

-        Hetsa inte upp dig Astrid. Det är ju 1965 nu. Friare liv och mer upplysning om sexlivet. Inte ett tigande 40 tal. Anna sköter sig nog.

-        Men tänk på frestelsen. Jag skulle inte lita på mig själv om det begav sig.

-        Jag ser det, bara att vi sitter och samtalar under bilfärden får dig att sitta och smeka dig på låret. Drar du upp kjolen mera så skymtar jag väl nästan trosorna.

-        Låt bli att påminna mig om logdansen då. Du vet att det pirrar i mig då du påminner mig om den. Antingen får du vara tyst eller hitta en undanskymd parkering.

-        Är du kaffesugen. Det finns nog lite kvar i termosen.

-        Kan ju smaka bra efteråt. Det är lite annat jag vill ha. Toker.

 De finner en parkering. Tar en rast efter vägen.

 

En halvtimme senare är de åter på hemväg. Fortfarande oroar sig Astrid.

-        Ta det lugnt, gumman lilla. Alla behöver inte vara som vi. Förresten har du kommit ihåg p-pillerna?

-        Visst ja, de ligger väl hemma i skåpet. Och vi som…

-        Där ser du. Inte ens i vår ålder sköter vi oss alltid. Det är bara att hoppas att Anna är klyftigare.

-        Tyst nu. Se till att vi kommer hem utan fler incidenter.

Den fortsatta färden går under tystnad.

 

När de kommer till villan möter de Anna på väg ned i källaren.

-        Hej, kommer ni nu. Jag skall precis städa upp i gillestugan och relaxen. Kompisarna åkte för en timme sedan.

-        Hej, har ni haft det bra, undrar Gunnar?

-        Vi hade sovsäcksparty. Sov hela gänget där nere. Gemensam bastu alla 6. Det var lite trångt i bubbelpolen efteråt, men samtidigt mysigt.

-         Menar du att ni badade nakna med grabbarna i poolen, utbrister Astrid. Ni måste tänka på moralen.

-        Ingen fara mamma lilla, lite vett har vi i skallen.

-        Då så, jag var rädd för att ni skulle ha sexorgie.

-        Inte orgie, men lite kontakt skadar väl aldrig. Men nu måste jag fortsätta med städen.

Anna försvinner ned till gillestugan. Astrid står fundersamt kvar innan hon går till relaxen för att om möjligt tvätta av sig resdam och olustkänslan efter samlaget utan skydd.

Hon kommer till bastun. Den är fortfarande ljummen efter det att ungdomarna använde den ett par timmar tidigare. Hon återstartar värmen, under tiden hon duschar kommer den att få en lagom värme. Vattnet sköljer skönt över henne. Tankarna lättar. Det verkar ha gått anständigt till här hemma. Anna verkade på bra humör. Nog för att det bastat och delat bubbelbadet med grabbarna, var väl inte så farligt. Religiösa hela bunten, moral och etik.

Astrid går in i bastun. Då hon varit inne några minuter kommer Gunnar. Nu skrattar de åt händelsen med det missade skyddet. Hon har kommit på att rödveckan bör komma inom ett par dagar och tiden betecknas som lågrisk.

 

Efter bastu går Astrid till duschen igen för att skölja av sig bastusvetten. På vägen dit råkar hon sparka till en papperskorg. Innehållet far ut över golvet. Då hon plockar tillbaka det så finner hon flera använda kondomer. Lite villrådig vad hon skall ta sig för lägger hon dem i korgen, samtidigt som hennes värsta misstankar troligen besannats. Anna hade haft sex med grabbarna! Utan att duscha springer hon naken till gillestugan där Anna just damsuger golvet.

-        Anna, vad har ni gjort!! Jag hittade flera använda kondomer vid duschen. Har du legat med grabbarna?

-        Ta det lugnt. Inge fara med det. Du vet väl att Elisabet och hennes pojkvän Olov samt Rut med sin vän Rolf haft sällskap över ett år. De ville ha en skön stund efter bastun. Passade på att få ett ligg då det var föräldrafritt. Ingen av dem har ju eget boende och föräldrarna är ju för det mesta hemma.

-        Så du låg inte med Olov eller Rolf?

-        Nej, Elisabet och Rut skulle aldrig tillåta det.

-        Så du menar att du och Karin bara tittade på då de andra hade sex.

-        Har jag inte sagt. Karin är bra på att tillfredställa mig. Vi hade det mysigt tillsammans. Du vet den där massagestaven som jag köpte då du hämtade din bjässe dildo på Lusthuset var hon förtjust i. Vi delade på den. Hon skulle skaffa en egen i veckan som kommer.

-        Menar du att du och Karin var tillsammans. Det är ju omoraliskt. Kvinnor skall inte ha intima kontakter med varandra.

-        Vad gör det? Ingen risk för graviditet. Inget trassel med kondomer eller risk med att glömma piller. Så vet de ju bäst vad en kvinna gillar. Bara att gå på egna känslor. Jag kramade om båda grabbarna utan kläder, men för min del kändes det bättre med Karin.

-        Vilken diskussion ni har, säger Gunnar som kommit in under samtalet. Dotter som gillar andra kvinnor. Kan så vara, men om några år kanske det även blir grabbar. Huvudsaken att hon är nöjd med det. Ingen skada skedd i alla fall. Om hon litade på piller så kanske det varit farligare. Eller hur Astrid lilla?

-        Tyst Gunnar, du behöver inte tala om det för Anna.

-        Vad hände, berätta.

-        Vi stannade på vägen hem. Jag vart sugen på Gunnar under resan. Tog ett nummer i bilen. Men jag hade glömt pillerna hemma. Inget skydd på flera dagar.

-        Så då kanske jag får ett syskon i sommar, flinar Anna.

-        Troligen inte. Rödvecka när som helst.

-        På så sätt. Får väl satsa på att bli morsa i stället, tycker Anna. Kan ju testa med grabbar nästa gång.

Astrid ger sin dotter en lång blick innan hon går till duschen efter bastun.

 

Det går ett par månader. Anna och Karin hänger fortfarande ihop. För Astrids del kommer beskedet att det är barn på gång. Det var flera tillfällen då hon slarvat med pillret.

 

Meny