En gäckande kvinna

 

En tidig morgon i början av augusti. Solen hade just gått upp.

Anders är nästan klar arbetet med att dela ut morgontidningarna. Endast huset på Storgatan 34 återstår. När han kommer till ytterdörren möter han en kvinna i 25 - 30års ålder. Hon går med raska steg ut på gatan och försvinner bort mot parken.

Han tar hissen upp till 6:e våningen  delar som vanligt ut tidningarna i brevlådorna. Avverkar våning efter våning på väg ned genom trapphuset.

När han kommer till 2:a våningen, står en dörr öppen. Han kikar in och ser hur någon ligger på golvet i rummet rakt fram. Efter att ha ropat ett par gånger går han in i lägenheten. På golvet i runnet ligger en kvinna. Mattan under henne är täkt av blod. Ur ett sår på halsen har en större mäng runnit ut. Försiktigt känner Anders efter hennes plus, men finner den inte.

 

Han går och ringer på grannens dörr. En vresig herre öppnar efter någon minut.

-        Vad är det om så här dags på morgonen, kan man inte få sova ifred?

-        Jag behöver låna telefon och ringa till polisen.

-        Till polisen, har det hänt något allvarligt?

-        Grannen ligger i en blodpöl, troligen har hon blivit bragd om livet.

-        Men så ring då, telefon står i köket. Jag passar hennes dörr så länge.

 

Efter några minuter är den första polisen och ambulans på plats. Han konstaterar att Anders misstankar om mord verkar befogade. Inte heller han finner något livstecken hos kvinnan.  Ambulansmännen bekräftar dödsfallet och överlämnar ärendet till polisen.

 

En första brottsplatsundersökning tyder på mord. Halspulsådern är avskuren på båda sidorna. Det mest makabra är att en stillettklack sitter instampad i hennes bröst och att den andra återfinns i ena ögat.

 

Anders får åka med till polisstationen för ett första vittnesförhör och få tillfälle att lugna ned sig efter upptäckten av brottet.

När han berättar om kvinnan han mötte i ytterdörren så minns han att hon var av medellängd, åldern, troligen svarthårig. Klädsel: röd jumper och kort kjol. Han tyckte att färgerna var skrikiga på henne. Men han fann det också konstigt att hon var barfota och bar solglasögon i det svaga morgonljuset. Påminde i typ om flickorna som gick på gatan om kvällarna. I övrigt hade han inga mer uppgifter mer än att han ringt efter polis.

När förhöret avslutats mår Anders illa och tas om hand för att bearbeta morgonens händelse.

På eftermiddagen kommer polisman Nordmyr med några bilder och undrar om kvinnan han såg i morse kan finnas bland dem. Efter mycket tvekan uppger Anders att en kanske kan finnas likheter, men det verkar inte vara en fullträff. De andra utesluter han direkt.

-        Så du tycker att hon påminner on kvinnan du såg, säger Nordmyr. Tyvärr kan jag utesluta henne direkt. Det är min fru, hon var hemma och sov vid tillfället. Jag har henne med som kontrollbild.

-        Ursäkta, jag tog fel. Men hon var mest lika kvinnan som kom ut ur porten.

-        Det är okay. Du pekade ju inte ut henne som brottsling. Bara att det fanns vissa likheter.

 

På kvällen gör Anders en tur på ”horgatan”, men inte heller där finner han kvinnan.

 

Mordet uppmärksammas av tidningarna, men bakgrunden förblir en hemlighet. Dock anger de att ett tidningsbud sett en trolig mördare.

 

Anders byter distrikt för tidningsutbärning. Varje gång han skulle in i Storgatan 34 så mådde han illa. Ett meddelande som lagts på tidningsbunten hade hotat honom, om han vittnade vidare.

 

En vecka senare går Nordmyr igenom fallet. Ingen misstänkt kvinna har hittats, Storgatan 34 har varit bevakat under en tidigare period, då det misstänktes att en bordellmamma hade verksamhet där. Den misstanken avskrevs för en månad sedan på brist av bevis. Nu hade den misstänkte damen blivit ”avrättad”. Dödsorsaken är avskurna halspulsådror och ett kraftigt slag i nacken.

Tiden går och inga spår leder fram till en lösning av fallet. Troligen är mördaren en av hororna i en annan bordell. Ingen kan dock utpekas.

 

Det blir höst. Löven börjar skifta i rött. Mornarna mörknar allt mer då Anders går tidningsrundan. Hans nya distrikt ligger i de fina kvarteren. Mest villor och tvåvåningshus. Han slipper springa trappa upp och trappa ned. Området är större men mer lättarbetet.

En morgon ser han hur en kvinna stoppar en bil. Hon går fram till förardörren, öppnar den och sliter ut föraren. Slår ned mannen med ett hårt slag i nacken innan hon stampar på hans bröst och ansikte. Stilettklackarna gör stora skador. Sedan drar upp en pistol och skjuter flera skott mot offret. Uppmärksammar Anders som står på 20 meters håll. Han får slänga sig i skydd bakom ett par soptunnor då hon riktar pistolen åt hans håll. Därefter rusar hon bort till en motorcykel och drar iväg med tjutande däck.

Anders går fram och finner föraren, en medelålders man, liggande bredvid bilen. Halva huvudet är bortskjutet. Innan han riktigt fattat vad som hänt kommer ett par män springande från grannhuset. Den ena legitimerar sig som polis medan den andre tar hand om offret.

 

Under förmiddagen sitter han hos Nordmyr. Får berätta om iakttagelserna.

-        Hon påminner i stil om den på Storgatan. Denna här gången klädd i en svart kjol som bara täckte halva låren. Åtsittande jumper som framhävde hennes stora byst. Hjälmen dolde hennes ansikte.

-        Våra gubbar har dokumenterat samma sak. Vi hade mannen under spaning på grund av ”vissa affärer”. Vilka kan jag tyvärr inte delge dig ännu.

-        Så det ligger brottslighet på hög nivå bakom det hela?

-        Kan man säga, droger och ekonomisk brottslighet på högsta nivå. Kvinnan är bara en av underhuggarna i verksamheten. Troligen lejd som mördare.

-        Har ni lyckats få upp något spår om henne?

-        Nej, inte ännu. Hon utför morden och är sedan som uppslukad av jorden.

-        Så hon kanske slår till igen. Jag kan ju ligga risigt till som bevittnat två mord.

-        Man kan aldrig vara säker, du kanske skall vara extra observant efter det senaste dådet.

-        Kanske det, får tänka igenom det hela. Kanske byta jobb.

 

Veckorna går. Nordmyr trevar i blindo, ingen kvinna med angivet signalement går att finna på orten. Kanske är hon från någon annan stad, bara lejd för morden.

 

Anders slutar med tidningsutbärningen. Får ett jobb på sjukhuset som vaktmästare. Kör post, patienter och allehanda skubb.

En dag i november är han uppe på kirurgen för att hämta en patient som skall till röntgen. Han anropar en sköterska som kommer ut från en av salarna. Vill fråga vad hans patient är.

Hon ger honom ett snabbt ögonkast. Svarar inte på hans fråga, utan sätter av i full fart mot dörren till trapphuset. Anders lägger märke till att hon inte har skor på fötterna och utseendet verkar bekant. Kvinnan med stilettklackarna, som han såg vi de två morden.

Bakom honom hörs ett skri från en av salarna.

-        Hjälp, patienten på femman är mördad, vrålar ett biträde.

Anders rusar till salens dörr, där inne ligger en man med en kniv i bröstet och en stilettklackad sko instampad i ansiktet.

Kvickt rusar Anders ut i trapphuset och ned på gården. Ser sig om på parkeringen efter den troliga mördaren. Plötsligt hörs en motor varva upp och en bil kommer i full fart mot honom. Det är trångt där han står. På ena sidan är husväggen och en drygt en och en halv meter hög mur på den andra. Han ser hur bilen kommer allt närmare. När bilen nästan är framme hoppar Anders upp på muren. Ett hopp från stillastående som skulle imponera på de flesta idrottsmän.

Gången rymmer bilens bredd och den kan köra igenom, men en hög trottoarkant får den att sladda och gå in på tvären.  I hastigheten välter den och blir liggande på taket. Kilas fast emellan muren och väggen.

Efter tjutet från däcken och skramlet då bilen kanade blir det tyst. På avstånd hörs sirenerna från ett utryckningsfordon som närmar sig. Kvinnan i bilen verkar omtöcknad. Trevar med säkerhetsbältet utan att få upp det.

Polisbilen svänger in framför entrén. Anders ropar och en av polismännen kommer fram till honom. Får uppgiften att kvinnan i bilen var på avdelningen där dådet utfördes och att hon senare försökt köra över honom.

Mera personal behövs och polismannen anropar sambandscentralen. Begär förstärkning av fler poliser och räddningstjänst.

Det tar bara fem minuter innan brandmännen anländer. De får släpa ut den välta bilen med hjälp av en vinsch innan de kan börja med att ta ut kvinnan. Flera poliser har anlänt och det hela sker under noggrann bevakning.

Anders får gå in till mottagningen för att lugna ned sig efter allt som hänt. Genom fönstret ser han hur kvinnan leds in på akuten, bevakad av flera poliser.

 

En timme senare kommer Nordmyr in till Anders. Efter att ha frågat hur Anders mår berättar han:

-        Nu har vi förklaringen varför vi inte fann den eftersökta kvinnan. Den som försökte köra på dig är i själva verket en man.

-        Men jag såg ju att det var en kvinna.

-        Det skall erkännas att han är ganska feminint byggd. En liten peruk och lösbröst tillsammans med lämplig klädsel har lurat alla som sett honom vid brottet.

-        Har han erkänt?

-        Bara det på sjukhuset i dag. vi tar upp de andra med honom senare.

 

En vecka senare får Anders beskedet att den misstänkta kvinnan, förlåt mannen, har erkänt inte bara de mord som Anders sett, utan också flera på andra orter. Trodde att maskeringen skulle skydda.

 

Numera bor Anders på annan ort, orkade inte vara kvar efter alla dåd.Meny

(PDF)