Branden på tegelbruket

En novell av Kåge Axelsson


En söndag rasade branden i tegelbruket. Huset med brännugnen var övertänt när brandmännen anlände.

Med god tillgång på vatten och tur med vindriktningen lyckades de hindra elden från att sprida sig till den stora torkladan och övriga lokaler. Ortens befolkning samlades för att se branden. Även tegelbruksägare Kvist med förvaltare Root från det konkurrerande grannbruket syns på platsen.

Efter ett par timmar återstod endast en hög förkolnade bräder och den stora kolossen till ringugn, av den brunna enheten.Dagen efter kan Kask och Storm tillsammans göra en första inspektion på platsen. Av husets trästomme återstår bara förkolnade bjälkar, förutom den murade väggen mot ladan. Av vedupplaget, som låg inne, bara förkolnade rester. Släckningsarbetet har inriktats på att rädda ladan och elden har fått härja fritt i större delen av huset. Brännugnen och skorstenen uppvisar inga större skador och försiktigt går de upp på ugnen för inspektion.

Bland tegelresterna från taket finner de en svårt förbränd kropp. Tydligen har någon luffare övernattat i huset och överraskats av branden. När de sedan undersöker ugnen ligger ytterligare en kropp i den sektionen som håller på att lastas om med nytt tegel för bränning.

När Kask synar liket ser han att det har en krosskada i huvudet.


Kask börjar söka vittnen till branden. Den förste som förhörs är tegelbruksarbetare Johansson. Han har haft passet då branden inträffade.

Förhör med andra personer på bruket kan inte heller ge någon säker ledtråd.


Kask börjar gå igenom Anderssons anteckningar, finner flera namn på personer som lånar pengar. En av dessa är tegelbruksägare Kvist, 10 000 kronor.


Dags för ett förhör på grannbruket.


När han kommer in på polisstationen ligger utlåtandet från rättsläkaren där.

Andersson har avlidit av slaget mot huvudet samt en skada på halsen. Den första skadan av ett trubbigt föremål, den andra av ett skärande verktyg, troligtvis en yxa. Han uppvisar inga tecken på att ha inandas rök och var troligen död då branden började.

Fröjd hade också fått ett slag i huvudet, troligen svimmat av och avlidit av rökgaserna.


Kask går igenom procentarens bok, som anträffats i hans rockficka. Ser efter vilka som har skulder till honom. De flesta lånen är småsummor på 100 kronor eller mindre. Den enda stora lånet står Kvist för, men det är reglerat så när som på 500 kronor.

Förgäves söker Kask finna ett motiv för mordet, men anteckningarna kan inte hjälpa honom.

Han kontrollerar även tegelmästare Eriksson, men även han saknar motiv för dådet.


Utredningen på brandplatsen avslutas och tegelmästare Eriksson kan börja arbetet med att ställa ordning ugnen och börja bygget med ett nytt hus. Under arbetet med att röja ut brandresterna finner de en snusdosa på golvet. Den har hamnat under nedfallen bråte och är endast lindrigt skadad av branden. På locket står ägarens namn ingraverat, Carl Nilsson. Förgäves söker Kask finna vem ägaren kan vara. Inte heller Storm, tegelmästare Eriksson eller Johansson kommer på vem som kan ha ägt den.


Kask kallar på hjälp från staden, men de finner inte heller någon ledtråd.


Vid begravningen av Andersson ett par veckor efter branden, träffar han Kvist vid kyrkan.

De tar farväl och Kask går ned till stationen.


När Kask har lagt sig på kvällen kommer tankarna på vad Kvist har sagt. Han var där innan det var övertänt. Elden hade börjat inuti huset enligt vittnesmål från Johansson. Röken hade varit minimal de första minuterna innan ytterväggen tog eld och branden blev synlig utifrån. Det tog inte mer än 10 minuter efter upptäckten och sedan ytterligare fem innan det hela var övertänt.

Helt klart var det något skumt med Kvist och Roots tidiga ankomst. Root skulle behöva minst 8-10 minuter för att köra sträckan fram och tillbaka plus ytterligare en för att säga till Kvist.


Dagen efter söker han upp Krona. Han kan bekräfta Kvists uppgifter och säger att tegelbruksägaren sett minst sagt förvånad ut när Root talade om att tegelbruket brann.


Kask tar kontakt med kyrkoherden.


Ett rykte når Kask öra. Andersson har vid flera tillfällen synts smita in hos Root om kvällarna, samtidigt som förvaltaren varit på krogen. Om det har med mordet och branden att göra skall vara osagt, men kanske kan en koppling finnas? Root var en hetlevrad man och hade nära till hårda tag om det inte passade med arbetet som utfördes av arbetarna på Kvists bruk eller i andra sammanhang.


Kask beger sig hem till Root. Förvaltaren är i staden och uträttar ärenden för bruket. Hustrun Anna tar emot.

Kask vänder sig om och skall gå då han uppmärksammar ett par blåmärken på Annas hals.


Ute på gården möter han Roots 20åriga dotter Erika.

Erika ger honom ett skyggt ögonkast innan hon springer in i huset. Kjolen fladdrar till och han tycker sig se ett stort blåmärke på hennes smalben.


På stationen sammanfattar Kask för sig själv:

Det knackar på dörren. In kommer Petrus.


Kask samlar ihop sina anteckningar och far in till polisen i staden. Kommer efter ett par timmar tillbaka med kollegor från staden och åklagare.


De söker upp Root på hans kontor och framför misstankarna om mord, och mordbrand.

Root sänker blicken. En ledsen min kommer över hans ansikte.


När de väntat en kvart hörs ett skott från huset. De rusar in och finner Root liggande på toalettgolvet. Han tog sitt liv, orkade inte med att stå inför rätta och sitta i fängelse.


Meny

(PDF)