Branden i bilverkstaden

 

En torsdagskväll i februari. Snön knarrar under skorna då Evert är på väg hem efter arbetet. Det kyler då temperaturen närmar sig 10 minusgrader.

När han viker av in på gatan där han bor upptäcker han kraftig rök från Albins bilverkstad. Han greppar mobilen och ringer 112. Anmäler brand och adress. Innan han hinner avsluta samtalet bryter elden genom vid takfoten.  Stora lågor slår ut genom fönstret.

Att närma sig verkstaden är inte att tänka på. Han inväntar brandkårens ankomst i korsningen för att visa dem till rätt adress. Minuterna känns som timmar innan den första bilen anländer.

Snabbt kopplar brandmännen slangar och angriper branden. Den är kraftig och de ansluter sig till stadens vattenledningsnät.

 

Evert går fram till brandförmannen och anmäler:

-      Jag tror att Albin har flera gastuber där inne. Både till acetylen och elsvetsen. Troligen gasol också.

-      Vet du hur mycket?

-      Till svetsen brukar han ha ett par midjehöga. Lite mindre till elsvetsen. Gasol en husvagnstub. Kanske ett par extra tuber med acetylen och syrgas i reserv.

-      Det låter inte bra. Vi får spärra av ett större område med tanke på tuberna.

 

Under samtalet brakar taket samman. Yttertakets plåtar och innertakets dubbelgips bildar ett tak över branden. Tillsammans med de murade väggarna och isolering  blir det som en mila. Nu går det inte att nå elden med släckvattnet.

De utvidgar avspärrningen och stänger av ett större område med tanke på risken med tuberna. Polisen utrymmer husen inom 300meter radie.

 

En ung kvinna kommer gående. Det är Agneta som bor i en villa ett hundratal meter från branden. Hon stoppas vid avspärrningen och vägras tillträde till huset. Får besked om att det kommer att ta upp till ett dygn eller mera innan hon kan få komma hem. Hon försöker protestera, men då en gasflaska exploderar och flyger ett par hundra meter genom lufter blir hon tyst.

Hon står och ser på branden en stund. Börjar skaka i kroppen. Evert kommer fram till henne.

-      Fryser du, vill du så kan vi gå hem till mig så får du värma dig? Jag bor i höghuset.

-      Skulle vara skönt. Vem vet hur länge jag får stå här annars.

-      Vi säger till polisen vart du tar vägen. De kanske undrar om du bara försvinner.

 

En stund senare sitter uppe i hans lägenhet. Den är inte stor, bara ett rum och kokvrå, som också är entré. Efter lite plockande i kyl och frys har de fått ihop en enkel kvällsmåltid och äter gemensamt.

Agneta mejlar sina föräldrar, som är på semester i soliga södern. Berättar om branden samt att deras hus inte hotas av den. Även att hon får övernatta hos en kamrat.

 

Under kvällen talar de om åren i skolan. De har gått i samma klass under högstadiet och gymnasiet. Efteråt har Evert fått arbete på ett kontor, Agneta studerar vidare.

Om der ser ut genom fönstret ser de brandens i bilverkstaden. Den liknar mest en glödhög som ligger och pyr. Ibland slår några lågor upp som brandmännen snabbt dämpar ned.

 

Klockan närmar sig 23. Tröttheten kommer smygande.

-      Det har blivit sent, konstaterar Evert. Jag går ned i källaren efter luftmadrass och sovsäck till mig så kan du ta sängen i natt.

-      Men skall du sova på golvet. Det kan jag göra om vi inte kan dela på sängen, den är ju rätt så bred. En natt skall vi väl klara det?

-      Jag vet inte det. Har aldrig delat säng med en kvinna. En rodnad kan anas i hans ansikte.

-      Jag har inte delat säng med en kille heller. Men någon gång skall vara den första. Jag talar inte om sex, bara att sova en natt tillsammans.

-      Vi försöker väl då. I all anständighet naturligtvis.

En stund senare ligger de tillsammans. Rygg mot rygg. Sömnen har svårt att infinna sig.

-      Evert. Kan du inte lägga en arm om mig. Jag känner mig orolig efter kvällens händelser.

Han vänder sig om. Hans hand hamnar på hennes mage. Hon är inte nöjd utan för den till bröstet.

-      Det känns bättre, säger hon. Värme och trygghet.

-      För mig med, svara Evert.

De ligger tysta en stund innan Agneta undrar:

-      Är du bra på att kyssas, jag provade med en kille för många år sedan, men det kändes bara fel. Kan det vara bättre med en kille jag gillar?

Hon vänder sig om, läpparna möts för att sedan övergå i en trevande kyss.

Då skakas huset av en explosion. Fönsterrutorna skallrar. I köksskåpet klirrar glasen. Rummet lyser upp av ett eldsken.

-      Skall det bli så där när man kysser varandra, undrar Evert?

-      Det tror jag inte. Kanske var det hände något vid branden.

Agneta går till fönstret. Från bilverkstaden står en eldslåga rakt upp mot himlen. I skenet av den ser hon hur delar av huset ligger kringspridda på garageplanen.

-      Verkstaden exploderade, säger hon. Hoppas vårt hus klarat sig.

-      Jag går och kollar, säger Evert.

-      Vi går båda. Jag kan inte sitta här och oroas över vårat hus.

 

Kvickt tar de på kläderna och står efter några minuter vid avspärrningen.

Då Agneta frågar hur det är med deras hus, så får hon beskedet att ett par ytterfönster fått sprickor. I övrigt inga skador. Räddningstjänsten säkrar mot ytterligare hot. Nu när en del av taket kommit av branden så är släckningsarbetet effektivare.

Kvar finns risken med flera gastuber och släckningen sker från längre håll med vattenkanoner.

Agneta  och Evert går hem till honom. Kryper åter ned i sängvärmen. Känner trygghet och nattens vila infinner sig.

 

Morgonen efter kallar Everts arbete och Agnetas studier. Efter frukost tar de vägen förbi brandplatsen. Räddningstjänsten har fortfarande personal på plats, fast nu mindre omfattning än under kvällen. Det pyr ännu under takresterna och faran för explosioner från tuberna kvarstår. Agneta konstaterar att fönster på deras hus har fått skivor försatta för att förhindra skador om det skulle smälla igen. Får beskedet att det inte är säkert att Agneta inte heller kommande natt kan få tillgång till huset. Släckningsarbetet har hindrats av takraset.

 

På kvällen är de åter i Evert lägenhet. Branden i verkstaden är släkt, men då det är osäker om det finns fler gastuber kvar och risken explosion kvarstår är området avspärrat till följande morgon. Ännu en natt får hon sova hos Evert.

Tillbringar natten tätt tillsammans i hans säng.

 

Det blir lördag. Inget arbete eller studier kallar. Evert och Agneta tar sovmorgon. Äter frukost och duschar tillsammans innan de går hem till henne vid middagstid.

 

Vid brandplatsen har avstängningen minskats till femtio meter och Agneta får tillgång till bostaden.

De går husesyn. Finner att endast ett par fönster behöver lagas. Ute i trädgården har en uppfläkt syrgastub borrat sig ned i snön ett tiotal meter från huset.

En svag röklukt ligger över området.

 

Under dagen tar de en tur till centrum. Äter på en servering. När de på kvällen kommer hem till henne föreslår hon att de skall ta ett bastubad och en sittning i bubbelbadet tillsammans. Efteråt tillbringar de natten i hennes rum.

På söndagen hämtar de hennes föräldrar vid flyget.

 

Ett par veckor senare står det i tidningen att Albin hade förolyckats vid branden. Troligen har han drabbats av hjärtfel och ramlat ihop under svetsningsarbete. Den exakta orsaken har inte kunnat fastställas, då kroppen hade för stora brandskador.

 

Det blir höst. Evert och Agneta går på promenad. Ännu ligger grunden av bilverkstaden kvar. Agneta tar ett tag med handen över magen och säger:

-      Tänk vad branden orsakat. Utan den hade inte barnet varit på väg.

 
Meny